
Küldetés a jövő élelmiszer-termeléséért: űrlaboratóriumi növénytermesztés indul
A legújabb űrkutatási kísérlet célja, hogy a jövő űrhajósai számára szükséges élelmiszert laboratóriumban, egyes sejtekből állítsanak elő, így lehetővé téve számukra, hogy saját maguk készíthessék el ételeiket az űrben. A kísérlet a Európai Űrügynökség (ESA) támogatásával valósul meg, és azt vizsgálja, hogy a laborban előállított élelmiszerek hogyan reagálnak a súlytalanságra és a fokozott sugárzásra, amelyek az űrben és más bolygókon találhatóak. Az ESA célja, hogy új módszereket találjon az űrhajósok táplálásának költségeinek csökkentésére, hiszen egy űrhajós napi élelmiszerellátása akár 20 000 fontba is kerülhet.
A projekt vezetője, Dr. Aqeel Shamsul, a Frontier Space vezérigazgatója, elmondta, hogy ez a kísérlet az első lépés egy kisebb étkezési üzem létrehozásához, amely a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) működhet majd két éven belül. Dr. Shamsul hangsúlyozta, hogy a laboratóriumban előállított ételek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a NASA célja, miszerint az emberiség több bolygóra kiterjedő faj legyen, megvalósuljon. „Az álmunk az, hogy űrbeli gyárakat építsünk, akár a Holdon is,” mondta. „Azért kell off-world gyártási létesítményeket létrehoznunk, hogy lehetővé tegyük az emberek űrben való életét és munkáját.”
A laboratóriumi élelmiszerek előállítása során különböző élelmiszer-összetevőket, például fehérjéket, zsírokat és szénhidrátokat termesztenek laboratóriumi körülmények között, majd ezeket feldolgozzák, hogy hasonlítsanak a hagyományos ételekhez. Jelenleg az Egyesült Államokban és Szingapúrban már kapható laboratóriumban előállított csirke, míg a laboratóriumi marhahús várja az engedélyezést az Egyesült Királyságban és Izraelben. A Földön a laboratóriumi élelmiszerek előállításának környezeti előnyeit emelik ki, mint például a kisebb földhasználat és csökkentett üvegházhatású gázkibocsátás. Az űrben azonban a költségcsökkentés a legfőbb motiváció.
Az űrhajósok élelmiszerellátásának költségei miatt a kutatók kísérleteznek, hiszen a NASA, más űrügynökségek és magáncégek hosszú távú jelenlétet terveznek a Holdon, az űrállomásokon, és esetleg egy napon a Marson is. Ha ez megvalósul, akkor élelmiszert kell majd feljuttatniuk több tucat, később pedig több száz űrhajós számára, ami rendkívül költséges lenne rakéták segítségével. Dr. Shamsul úgy véli, hogy az űrben élelmiszert termeszteni sokkal ésszerűbb megoldás lenne. „Kezdetben egyszerű, fehérje-dús pürét készíthetnénk, majd bonyolultabb ételeket alkothatnánk az űrben,” tette hozzá. „A hosszú távú célunk az, hogy a laboratóriumban előállított összetevőket egy 3D nyomtatóba helyezzük, és bármilyen ételt, például egy steaket nyomtassunk az űrállomáson.”
A projekt során a kutatók egy bioreaktort használnak, amelyben a tápanyagok előállítása történik. Az első kísérlet során kis mennyiségű élesztőkeveréket küldtek az űrbe, amely az európai első kereskedelmi űrhajón, a Phoenixen utazik. Ha minden jól megy, a kísérlet körülbelül három órát fog tartani, mielőtt visszatér a Földre. A bioreaktor fejlesztésének következő lépéseként egy nagyobb, jobb bioreaktort terveznek, amelyet jövőre újra az űrbe küldenek.
A laboratóriumi élelmiszerek íze és megjelenése azonban jelenleg nem vonzó, ami komoly kihívást jelent. Jakub Radzikowski, az Imperial College séfje, aki a konyhaművészetért felelős oktató, feladata, hogy a laboratóriumban előállított összetevőkből ételt készítsen, amikor ezek végre engedélyt kapnak. Jelenleg természetes gombákból származó keményítőket és fehérjéket használ, hogy kísérletezzen az ételekkel. Jakub célja, hogy az űrhajósok számára olyan ételeket készítsen, amelyek ismerősek és kényelmet nyújtanak számukra, figyelembe véve a különböző nemzetek konyháját.
A kísérlet során Dr. Helen Sharman, az Egyesült Királyság első űrhajósa, aki kémiai doktorival is rendelkezik, megkóstolta az elkészített ételeket, és elmondta, hogy a laboratóriumban előállított ételek nemcsak ízletesek, hanem potenciálisan jobbak is lehetnek az űrhajósok számára, hiszen a hosszú távú űrmissziók során a táplálkozásuk megváltozik. Az űrhajósok gyakran kevesebb súlyt veszítenek, mivel az ételek változatossága és érdeklődése csökken. A laboratóriumban előállított élelmiszerek tehát lehetőséget nyújtanak arra, hogy a jövő űrhajósai táplálóbb és ízletesebb ételeket fogyaszthassanak, így biztosítva a hosszú távú űrben való tartózkodás sikerét.

